Дестинации

Интересни места

Нова Зеландия: Модел на рая

Като дете живеех с убеждението, че името Нова Зеландия няма начин да не идва от думата “зелено”. И дори когато много по-късно разбрах, че държавата всъщност е кръстена на холандската провинция Зееланд, не престанах да си я представям като най-зеленото място в света.

Ако названието Нова Зеландия по стечение на обстоятелствата звучи поетично само в славянските езици, то Аотероа – името, дадено от първите откриватели на островите, компенсира този пропуск. В превод то означава “Земя на дългия бял облак” , измислили са го маорите, които преди близо 1000 години пристигат по тези места със своите канута и стават първите заселници на бъдещата Зеландия. По-късно оттук минават холандци, англичани и прочие откриватели-завоеватели. Те превръщат земята на маорите в своя колония, а тях самите изтикват до позицията на малцинство.

Тази смесица на култури, съчетана с изключително природно разнообразие, нареждат Нова Зеландия в предните позиции на световния туризъм. Наричат страната “миниатюра на света”, защото сравнително малката й площ побира всевъзможни екстри – от възхитителни плажове до заснежени планински върхове, от гейзери до водопади, от тропически гори до глетчери и фиорди. Разделена на два острова, Северен и Южен, страната спокойно би могла да мине за умален модел на Рая. Не случайно в последните години тя се превръща в предпочитано място за заснемането на големи филмови продукции, най-известната сред тях е трилогията “Властелинът на пръстените”.

На Северния остров са съсредоточени плажните удоволствия – Островният залив, Плажът 90 мили (които в действителност са 60) и Тутукака са само някои от местните гордости, подходящи за сърф, гмуркане или обикновено излежаване. В тази част на Нова Зеландия са разположени и основните градски центрове – столицата Уелингтън и най-големият град в страната, Окланд. Последният не е пропуснал да се сдобие с поредното интересно маорско име. В превод то означава “девойката с много любими” и идва от това, че районът е бил обект на голям интерес от страна на няколко враждуващи племена. Чарът на Окланд, който и днес му спечелва любовта на мнозина, се крие в комбинацията от пристанищна атмосфера, полинезийска култура и модерна градска архитектура. Когато става въпрос за архитектура, няма как да се пропусне град Напиер. Той се слави с може би най-голямата в света концентрация на сгради в елегантния стил Арт Деко.

Природните забележителности на Северния остров далеч не се изчерпват с плажната идилия. Тук е разположено най-голямото новозеландско езеро Таупо, появило се в резултат на най-мощното изригване на вулкан през последните 5000 години от историята на света. Освен с живописните гледки, то е известно и с голямото количество пастърва, която плува в неговите води. Областта Роторуа пък е характерна с множеството термални извори, кални бани и гейзери, сред които най-известен е Похуту, чиято струя достига височина от 30 м.

Ако Северният остров е специализиран в плажните удоволствия, то на Южния на дневен ред са преживяванията с планински привкус. Южните Алпи са планинската верига, която се простира по дължината на острова и диктува облика му. Ключови места са ски-курортът Куинсланд (наречен така, защото мястото е достойно за кралица) и разположеното наблизо езеро Уакатипу, както и връх Кук, преминал заветните 3 000 м и покрит с впечатляващи снегове.

Едно от най-забележителните места в тази половина на Нова Зеландия е областта Фиордланд. Когато Ръдиард Киплинг вижда най-известния фиорд, Милфорд Саунд, той възкликва, че това е осмото чудо на света. Дори да оставим настрана писателския патос, красотата е безспорна.

Ако планините, водопадите, езера и фиордите не ви стигат, може да отскочите и до глетчерите, а в случай че сте зажаднели за градски живот, Южният остров съвсем не е лишен от него. Един от основните центрове е Дунедин (наричан още “Шотландския град” заради множеството шотландски заселници). Там са запазени доста сгради от викторианската епоха, но освен това той приютява и интересна фауна – албатроси, пингвини и тюлени. Другият голям град е Крайстчърч, където личи силното английско влияние. То може да се усети по време на приятна обиколка с трамвай из местните забележителности.

Това далеч не е всичко, което островите предлагат от сърце. И макар името Нова Зеландия да няма нищо общо с думата “зелено”, това определено е земята на цветовете. Дори не е нужно да избираш – тук ги има всички, и то по много.

Арайвалс ИДИ

Добави в Svejo

Тагове:

Интересни места: ,


Коментари

Няма коментари

За да можете да пишете коментари, трябва да се влезете в системата с вашето потребителско име и парола.

Вход

Тагове

Начало| Снимки| Видео| Общи условия| За реклама| За контакти
Туризъм